Liposuctie bij mannen 

Overtollig vet rond de taille (‘love handles') of op de borst gynaecomastie : dat zijn typische mannenproblemen. Die storende vetophopingen zijn eenvoudig weg te halen door middel van liposuctie. Tegenwoordig spreken we liever over liposculptuur, omdat het dankzij de verfijnde technieken mogelijk is om uw contouren echt te verbeteren.

 

Bij liposculptuur wordt het overtollig vet door middel van zeer dunne buisjes op een zorgvuldige en gecontroleerde manier weggezogen. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving in dagopname, u kunt dus dezelfde dag nog naar huis. U bent in principe meteen weer mobiel maar kunt zich wel nog enkele dagen wat beurs voelen. Groot voordeel: het resultaat van een liposculpture is blijvend.

Liposuctie consult bij mannen

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

 

Tijdens dit consult bekijkt de arts of u een geschikte kandidaat bent voor liposculptuur en of er geen contra-indicaties zijn (bijvoorbeeld een verhoogd risico op trombose). De arts zal bepalen of en hoeveel vet er verwijderd kan worden. Hij bekijkt ook op welke plekken dat moet gebeuren voor een zo mooi mogelijk resultaat.

 

De arts zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen.

 

De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een andere behandelmethode een optie kan zijn.

 

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles.

 

Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de arts als door u wordt ondertekend.

Liposuctie behandeling bij mannen

Voor de behandeling wordt u gewogen, worden uw maten opgenomen en worden er foto's gemaakt voor in uw medisch dossier. Tijdens het consult is bepaald van welke locaties op het lichaam vet verwijderd zal worden. Voordat de arts met de ingreep begint, zal hij die gebieden nauwkeurig aftekenen en ook de plekken waar de incisies voor de zuignaaldjes komen. De plekken waar deze sneetjes worden gemaakt, worden verdoofd met behulp van kleine verdovende injecties.

 

Zodra de verdoving werkt, worden de incisies gemaakt. Met een fijne canule wordt de tumescente verdovingsvloeistof ingespoten. Na twintig minuten inwerktijd worden de vetcellen opgezogen met behulp van een fijne canule (zuignaald) waarbij de arts een zogenaamde criss-cross beweging maakt. Hierbij wordt niet meer dan twee tot drie keer in dezelfde richting bewogen waardoor slechts minimale onderhuidse tunnels ontstaan.

 

De arts voelt telkens op de plaats waar vet weggezogen wordt, om goed te kunnen bepalen of de juiste hoeveelheid vet weggehaald wordt. Nauwgezet worden de verschillende behandellocaties afgewerkt.

 

De zuignaaldjes zijn aangesloten op een vacuŁmpomp waardoor het vet kan worden weggezogen. Het weghalen van het vet hoort nagenoeg pijnloos te zijn. Hooguit is er een lichte druk te voelen of kan de beweging van het zuignaaldje onaangenaam zijn. Het inbrengen van de verdovingsvloeistof wordt door 20% van de mensen als licht tot matig pijnlijk ervaren.

 

Als de arts klaar is worden de incisies afgeplakt met een wondpleister en krijgt u een elastische broek aan om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de locaties waar vet verwijderd wordt, duurt de ingreep ongeveer 1 tot 2,5 uur. Omdat per behandeling geen onbeperkte hoeveelheid verdovingsvloeistof kan worden toegediend, kan het gebeuren dat een behandeling in twee sessies moet plaatsvinden.

Verdoving

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving of sedatie. Tijdens de ingreep bent u dus of bij bewustzijn of in een lichte slaap (sedatie). Aangezien uw comfort bij ons voorop staat, worden steeds meer behandelingen uitgevoerd onder sedatie. U krijgt dan een uitgebalanceerde hoeveelheid pijnstilling en slaapmiddelen toegediend die het mogelijk maken om de ingreep pijnloos te doen. Het grote voordeel van een sedatie ten opzichte van een narcose is dat u snel na de ingreep weer fit bent en naar huis kunt gaan.

 

Na de voorbereidende handelingen wordt de verdovingsvloeistof (tumescent vloeistof) ingebracht. Dit gebeurt met kleine stompe infiltratienaalden die meerdere gaatjes hebben om veel vloeistof tegelijkertijd in te kunnen brengen. Om de naalden in te kunnen brengen, worden eerst kleine gaatjes in de huid gemaakt op vooraf aangegeven plaatsen. Deze plaatsen worden verdoofd met kleine verdovende injecties.

 

Afhankelijk van het aantal en de grootte van de te behandelen gebieden duurt het inbrengen van de verdovingsvloeistof vijf tot twintig minuten. Hierna moet de verdovingsvloeistof nog twintig minuten inwerken om het beoogde effect te krijgen: verdoving, een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het te behandelen gebied en het losmaken van het vet.

 

Afhankelijk van uw gewicht kan een maximale hoeveelheid tumescent vloeistof worden ingespoten. Wanneer grote hoeveelheden vet op meerdere locaties moeten worden weggehaald, is het soms nodig dit in twee sessies te doen.

Na de ingreep

Na de behandeling worden de kleine incisies afgedekt met pleisters of (afhankelijk van de grootte) met hechtdraad gehecht. Krijgt u hechtingen, dan worden die na een week verwijderd tijdens de eerste controle. De incisies zijn zo klein dat er geen zichtbare littekens overblijven. U krijgt een elastische broek of bandage die u twee tot vier weken moet dragen om zwelling tegen te gaan. Na de ingreep rust u even uit in de kliniek en krijgt u wat te drinken. Daarna kunt u gewoon naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

 

U zult na de behandeling nog enige uren last hebben van ‘nalekken'. Tijdens de behandeling wordt namelijk niet alle tumescent vloeistof verwijderd en er kan ook wat wondvocht naar buiten komen. Daarom krijgt u na de behandeling celstof matjes mee. Wij raden u aan hier gedurende de eerste 24 uur op te zitten en te liggen. Ook is het verstandig om oude kleding te dragen.

Napijn en herstel liposuctie bij mannen

De napijn verschilt per persoon. Het verdovende effect van de tumescent vloeistof werkt nog een paar uur door. Hierdoor zult u zeker tot de eerste nacht na de behandeling nauwelijks last hebben van pijn. Voor het ongemak na de behandeling, veroorzaakt door de bloeduitstortingen en de stijfheid, volstaat een lichte pijnstiller als paracetamol. Het behandelde gebied is de eerste twee tot drie dagen heel gevoelig.

 

Ook kunt u zich misschien wat slapjes voelen. Dat komt omdat bij de verdoving extra vocht in de huid werd geÔnjecteerd, waardoor de vochthuishouding verstoord kan zijn. Dit gevoel trekt geleidelijk weg. Het is aan te raden om regelmatig water, thee of bouillon te drinken en vaak te plassen. Ook is het belangrijk voorzichtig wat te lopen en in beweging te blijven. De zwellingen verdwijnen meestal binnen vier weken. De meeste mensen gaan na een week weer aan het werk.

Resultaat liposuctie bij mannen

Het herstel na een liposculptuur neemt tijd in beslag. Direct na de behandeling is er weinig verschil met de oude situatie. Het behandelde gebied is gezwollen en vertoont bloeduitstortingen. Die trekken vrij snel weg en na enkele dagen is al een mooie verbetering van de vormen van het lichaam te zien. Het duurt vaak vier weken voordat de meeste zwellingen zijn weggetrokken en de eerste resultaten zichtbaar zijn. Na een paar maanden is het laatste spoortje van de zwelling pas verdwenen.

 

Het definitieve resultaat kan pas na drie tot zes maanden worden beoordeeld. In die periode trekt de huid weer helemaal strak. Na drie maanden komt u op eindcontrole waarbij eindfoto's worden gemaakt voor in uw medisch dossier.

 

Vanaf de puberteit maakt uw lichaam geen vetcellen meer aan. Voor de vetcellen die tijdens de ingreep zijn weggehaald komen geen nieuwe vetcellen terug. Het resultaat is dus blijvend. Als uw gewicht toeneemt, worden de resterende vetcellen in het behandelde gebied gelijkmatig groter met de andere vetcellen in uw lichaam.

 

De nieuwe contouren van uw lichaam veranderen dus niet. Wanneer u een realistische verwachting van het resultaat heeft, zult u doorgaans zeer tevreden zijn na de behandeling. Hoe het eindresultaat precies zal worden, is afhankelijk van een groot aantal factoren: uw spieropbouw, uw leeftijd, het herstellend vermogen van uw lichaam en de elasticiteit van de huid.

 

De arts kan goed aangeven welk resultaat hij denkt te bereiken, maar hij kan nooit een garantie geven.

Risico's en complicaties liposuctie bij mannen

Complicaties komen dankzij de verfijnde techniek die we in A Klinieken gebruiken gelukkig zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, slechte wondgenezing en een allergische reactie.

 

Een andere complicatie waarop overigens na elke chirurgische ingreep kans is, is trombose. Specifieke problemen als gevolg van liposculptuur zoals die in onderzoeken zijn gemeld, zijn een onregelmatig huidoppervlak (vooral bij cliŽnten met een wat slappere huid), verkleuringen van de huid na bloeduitstortingen en vochtophoping.

Welke plastisch chirurgen voeren liposuctie bij mannen uit:

Dokter E.B.H. van Onselen - Plastisch Chirurg
Dokter Z. Kruppa - Plastisch Chirurg


ACCZ GRONINGEN

Marcellus Emantslaan 1A
9721 TK  Groningen
Tel: 0900 - 557 77 77
( lokaal tarief )


ACCZ GELDERLAND

Locatie Zevenaar
Reisenakker 2
6903 ZJ ZEVENAAR

Tel: 0316 - 34 31 33
of    0900 - 557 77 77
( lokaal tarief )

ACCZ UTRECHT

Locatie Huis ter Heide
( Gemeente Zeist )
Dolderseweg 2f
3712 BP  HUIS TER HEIDE

Tel: 0316 - 34 31 33
of    0900 - 557 77 77
( lokaal tarief )